Epocile Benzilor Desenate

Într-unul dintre clipurile de pe Tipul cu Supereroi am vorbit despre Ce este un Supererou și în ultimul articol am dezvoltat mai pe larg acest subiect, trecând în revista câteva Definiții ale Supereroului.

Azi o să vorbim pe scurt despre epocile Benzilor Desenate:

Benzile desenate au apărut la începutul anilor 1920 în ziare și reviste de ficțiune. Acestea au îndeplinit rolul de texte culturale, informând climatele socio-culturale asupra societății din care provin.

Istoricul Ron Goulart afirmă despre benzile desenate că reușesc să spună povești într-o manieră noua iar Jim Shooter, un scriitor de benzi desenate, le numeste „cele mai portabile, fără de limite, intense, personale, concentrate, intime, convingătoare și minunate medii de creație”

Epocile Benzilor Desenate:

De la începutul benzilor desenate, fanii folosesc conceptul de ”epoci” pentru a distinge perioadele care se diferențiază prin tehnicile de a spune povestea, strategii de marketing, stilul în care benzile desenate sunt desenate și scrise. Astfel, epocile benzilor desenate sunt:

 • Epoca de Aur: 1938 – 1965
 • Epoca de Argint: 1965 – 1971
 • Epoca de Bronz: 1971 – 1980
 • Epoca de Fier: 1980 – 1987
 • Epoca Modernă: 1987 – prezent

Epoca de Aur
Supeman

Epoca de Aur a benzilor desenate începe odată cu crearea lui Superman de către Jerome Siegal și Joseph Shuster în 1938. Al doilea supererou creat a fost Batman în anul următor de către Bob Kane și Bill Finger. În următorii ani au urmat să fie creați supereroi precum Wonder Woman, The Flash și Green Lantern, toți aceștia fiind proprietăți ale DC. Marvel pe de altă marte a creat personaje precum Captain America și Human Torch.

Benzile desenate au profitat foarte mult de pe urma Celui de-al Doilea Război Mondial. Cele două companii au ales căi diferite în ceea ce privește poveștile spuse: DC au mers pe mesajul de îmbunătățire a bunăstării publice și a unui guvern federal puternic iar cei de la Marvel au ales calea patriotismului

 

 

Epoca de Argint

În Epoca de Argint, benzile desenate au pierdut mulți cititori datorită faptului că Senatul a intervenit și benzile desenate au fost investigate sub pretextul că influențează cultura într-un mod negativ.

Astfel ”Comics Code Authority” a fost creată, pentru a acționa cu un polițist în rândul benzilor desenate și pentru a recâștiga cititorii. Benzile desenate din această perioadă pun la îndoială poziția Americii ca supereputere mondială.

Epoca de Bronz și Epoca de Fier

Bronz este caracteriztă de modul în care stilul de desenat a fost îmbunătățit și de faptul că DC și Marvel și-au împrumutat personajele pentru a fi folosite pe micul ecran.

Epoca de Fier este timpul în care eroii pun la îndoială propriul eroism iar unele personaje importante cum ar fi Superman, Captain Marvel sau Rorschach, mor.

flash

Epoca Modernă

În Epoca Modernă, benzile desenate se reconstruiesc devenind un jucător important în cultura comericală din ziua de azi. În 1991, Marvel a devenit prima bandă desenată listată la bursă și în următorii ani, prin parteneriate a reușit să aducă supereroii din benzile desenate pe marele ecrane.

Romanul Grafic

Putem vorbi despre benzi desenate și în cazul romanului grafic sau ”graphic novel”. În viziunea creatorilor de astfel de benzi desenate, romanul grafic se distanțează de benzile desenate obișnuite și se ridică deasupra acestora prin faptul că au o poveste mai lungă, care este diferită de cea din benzile desenate. În romanul grafic, personajele sunt aceleași din benzile desenate obișnuite dar urmăresc un fir narativ diferit. Cu toate acestea romanul grafic rămâne o bandă desenată.

Surse de documentare:

 • Foster, C. Clash of the Industry Titans: Marvel, DC, and the Battle for Market Dominance, The School of Graduate and Postdoctoral Studies, The University of Western Ontario, 2013
 • Duncan, Randy, și Mattjew J. Smith. The Power of Comics – The Continuum International Publishing Group Inc., 2009.
 • Hockett, Sean. ”Comic Book Heroes” Saving the World a Guide to Heroes
 • Coogan, Peter. Superhero The Secret Origin. A MonkeyBrain Books Publication, 2006
 • http://www.randomhistory.com/1-50/033comic.html
 • http://www.inter-disciplinary.net/probing-the-boundaries/wpcontent/uploads/2013/04/gaitanosspaper.pdf
Mihai Mariș Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *